Thursday 2 January 2014

Resipi 1 : Kimbap

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)
Adik kakak abam makcik pakcik sekalian..
Haa, harinii Ain nak kongsi lah kan resepi masakan orang korea yang simple pimple iaituuu...

Treng treng teng tengggg~

" Kimbaplicious " ! Yet halal dimakan in shaa Allah. 

Siapa tak kenal kimbap tu ape ? Okay lah nak story sikit kimbap tu ape dan cemana ghupenye ...
Kimbap itu adalah snek paling tiptop kepopularannya sampai orang Malaysia (Me) sanggup buat sebab mudah, enak dan tak mengambil masa yang lama untuk menyediakannya. Ahaa, bentuknya bulat comel-comel. Tapi boleh dipelbagaikan contohnya bentuk segi empat tepat, bentuk segi tiga dll yang difikirkan boleh. hehe..



Okay, figura diatas menunjukkan kimbap yang colourful dan menarik. Macam ni bentuk ala-ala segi tiga gitu. Tapi tak kesah bentuk nak buat macam mana janji menjadi. Okay, mesti semua tak sabar nak mencuba kan ?? hihiks

Kimbap halalan toiyiban

Bahan-bahannya :

  • Daun seaweed (Boleh didapati dipasaraya besar seperti di Giant, Aeon err memana lah, cari yang berperisa *lg sedap*, bentuk segi empat.)
  • Tikar buluh (Yang ni bukar tikar buluh karpet tu.. Tikar buluh yang kecil comel haa.. nak beli, g kedai tanya diorang nak cari tikar buluh nak buat kimbap.. Tahulah diorang.)
  • Beras pulut (sebabkan kita kat malaysia sukar nak jumpa beras korea or beras jepun, kalau ada lg bagus.)
  • Minyak bijan (kalau xde, guna minyak zaitun)
  • garam secukup rasa
Bahan inti :

  • Timun (potong panjang2, buang yang tengah)
  • Lobak merah (potong dadu panjang2)
  • Ketam stick (ikut suka banyak mana)
  • Telur dadar (telur digoreng dahulu, dan dipotong memanjang **nak tambah cili ke bawang ke masa goreng xkesah. kalau ada lg sedap :) )
Bahan sos :
  • Kicap lemak masin (tak ada pun xpe)

Cara membuatnya :
  1. Mula-mula kita basuh beras pulut tu dan sukatlah macam masak nasi biasa. Jangan banyak air nanti lembik. **kalau 1 pot beras, bersamaan dengan 1 1/2 pot air. Pastikan guna pot yang samalah ye. Kemudian, kita masak nasi yang dibasuh dalam rice cooker dan biar sampai masak.
  2. Bila pulut dah masak, kita tabur garam 1/4 sudu dan 1 sudu minyak bijan dalam pulut dan gaul rata. Buat masa pulut masih panas.
  3. Seterusnya, ambil seaweed sekeping dan hamparkan diatas tukar buluh. 
  4. Ratakan nasi atas seaweed (jangan penuh separuh pun dah okay)
  5. Lepas siap ratakan nasi pulut, susun bahan inti memanjang.
  6. Gulungkan tikar dan ketatkan / tekan smpai padat. **Jangan kuat sangat nanti pecah or terkeluar isi kat tepi2.
  7. Dah jd bentuk, sapu minyak bijan atas seaweed tu. 
  8. Potong dan sedia untuk dihidangkan bersama kicap lemak masin. 
Contoh figura dibawah -->



Nahh, faham lah gamaknya okay. Tak faham jugak boleh direct tanya ye :)
Sedia berkongsi ilmu. in shaa Allah.
Alhamdulillah.. harapnya yang ingin cuba buat menjadi untuk cubaan yang pertama ya ;)

Semoga jumpa lagi untuk resipi yang baru pula !

Assalamualaikum.



No comments:

Post a Comment